dijous, 31 de març del 2016

La Biblioteca recomana... L'amiga genial


Aquesta setmana us volem parlar d’una novel·la que és la primera de la tetralogia Dues amigues i es titula L’amiga genial. La seva autora és l’italiana Elena Ferrante, tot i que alguns parlen que potser només és un pseudònim, ja que l’escriptora no s’ha deixat veure en públic.

En català l’ha editat La Campana i l’edició castellana la va publicar Lumen l’any 2012, amb el títol La amiga estupenda.

Les protagonistes de la història són dues amigues, dues nenes nascudes al mateix dia en un barri humil de Nàpols i que es fan amigues ja durant la infància i la seva amistat perdura fins a la vellesa. Elles són la Lila i la Lenú, són la cara i la creu, ja que la Lila és inquieta i perversa i en canvi la Lenú és tranquil·la i empàtica, la primera és tot intel·lecte, la segona tot emoció.

Aquesta complementarietat entre les dues amigues fa que la seva relació es caracteritzi per l’admiració, l’atracció i la dependència però també per la rivalitat i el distanciament. La Lila i la Lenú van passant les diferents etapes de la seva vida aprenent l’una de l’altra i compartint pors i desitjos, descobertes i reptes.

L’amiga genial és un recorregut per la infància i l’adolescència de les dues protagonistes acompanyades per una cinquantena de personatges més molt ben caracteritzats per Ferrante, donant a la història encara més autenticitat.

El relat t’absorbeix només començar la història, quan la Lenú decideix buscar la Lila en el moment que s’assabenta de la seva desaparició i a partir d’aquí t’endinses en una història on els sentiments hi són tan ben descrits que et fan emocionar. La Lenú recorda la seva infància i adolescència al costat de la Lila i va explicant la intensa relació que van mantenir. Al mateix temps descobreixes la vida als barris de treballadors de Nàpols, des dels anys 40 fins a l’actualitat, amb les corrupteles, els efectes de les drogues, la influència de l’art i la cultura, la pobresa...

Són més de cinc-centes pàgines que es llegeixen sense parar, gairebé de forma addictiva, on es viuen escenes de tendresa, però també de molta tensió, on l’amistat entre la Lila i la Lenú n’és el fil conductor.

En definitiva, és una novel·la sobre l’amistat femenina explicada amb un llenguatge molt amè, fàcil de seguir, directe i precís. Això ha convertit L’amiga genial i la resta de llibres de la saga en un fenomen mundial. Molt recomanable per aquells que us agrada quedar atrapats per un llibre i viure intensament la història que explica.

Aquest mes s’ha publicat ja el segon volum, Història del meu cognom, i després arribarà Història de qui fuig i de qui es queda i, al juny, el quart i últim volum, Història de la nena perduda.
_____________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el dia 30 de març de 2016.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada