dijous, 14 de gener del 2016

La Biblioteca recomana... Els aliats de la nit


Aquesta setmana us volem recomanar la novel·la Els aliats de la nit, de Roser Caminals, publicada per Edicions 62. Aquesta és la segona obra de l’escriptora catalana, que viu als Estats Units des de fa ja uns quants anys.

Caminals ens endinsa en una història d’espies i contraespies als anys quaranta, durant la Segona Guerra Mundial. Els fets transcorren entre Barcelona i Andorra, que també són llocs de trobada tant de republicans que se’n van cap a França com d’europeus que fugen del nazisme.

Els protagonistes són un comercial d’una empresa farmacèutica alemanya, el Fede, que viatja per tot Catalunya i també Andorra, i tot un seguit de personatges amb qui va interactuant, entre ells un home d’origen hongarès que ha hagut de fugir del seu país.

Els entorns per on es mou l’activitat comercial del Fede, principalment al Pirineu, els aprofita l’empresa treballar amb els serveis secrets britànics i alemanys i el Fede s’hi troba involucrat sense mostrar, en un principi, cap tipus de recança. Es tracta només de portar missatges d’aquí cap allà, una feina extra que per al Fede són uns ingressos de més que li van molt bé.

Però més endavant la cosa es complica i ja no tindrà marxa enrere, haurà de començar una nova vida i ara sí, amb més riscos dels que voldria. Aquí coneixerem tot l’entramat de metges corruptes, falsos esquiadors, cases de putes, passadors de paquets, etc.

L’acció manté la intriga d’una manera sostinguda, amb una narració molt ben escrita i estructurada, que aconsegueix crear l’expectativa de com acabarà tot plegat, de saber quin serà el final dels diferents personatges que van apareixent en la trama, que són molts i estan molt ben descrits per l’autora.

Una trama que també es desenvolupa, en part, a Budapest, per conèixer els orígens del fugitiu hongarès amb qui toparà el Fede a Andorra.

Tot plegat fa de Els aliats de la nit una novel·la molt interessant no tant per l’època en què transcorre la història, ja tractada en moltes altres novel·les, com pels llocs on es mou, amb la neutralitat d’Andorra com a centre neuràlgic dels espies i contraespies. Una realitat poc tractada literàriament i, en canvi, molt important en el seu moment, amb una activitat d’espionatge molt forta entre Espanya i França.
___________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 13 de gener de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada