dijous, 30 d’abril del 2015

La Biblioteca recomana... El brigadista




Avui us recomanem la lectura del llibre El brigadista, de l’escriptor barceloní Jordi Cantavella, publicat aquest any per Rosa dels vents (del grup editorial Penguin Random House). El Brigadista suposa un canvi radical de registre per Cantavella, ja que fins ara havia escrit principalment històries d’humor i en aquest cas ens trobem amb una història dolorosa i emotiva.

Aquesta novel·la és un homenatge a les Brigades Internacionals que van lluitar a la Guerra Civil espanyola. Homes i dones que van deixar el seu país per venir aquí a defensar uns ideals, a lluitar contra el feixisme i donar la seva vida per aconseguir la llibertat de tots.

El protagonista, Raymond, és un brigadista nord-americà que va participar a la Guerra Civil amb el Batalló Abraham Lincoln. La trama ens porta a conèixer les seves experiències al front però també una història d’amor que va viure aquells anys.
Per una altra banda, coneixerem també una història paral·lela protagonitzada per la néta del brigadista, la Sarah, i el Joan, un català que l’any 1984 viu als Estats Units amb la seva família. La Sarah i el Joan es coneixen a classe i, estant un dia a casa d’ella, el seu avi comença a explicar-los el relat de les seves vivències a primera línia de combat i de la relació que havia tingut amb una infermera catalana. També els parla de la seva amistat amb personatges com Ernest Hemingway, Robert Capa i Errol Flynn, entre altres.

Amb el relat del Raymond ens endinsarem en els horrors de la guerra, però també coneixerem la valentia i la dignitat de les persones que hi van participar. I al mateix temps, molts anys després, el Joan i la Sarah també aniran estrenyent els seus lligams i lluitaran per allò que creuen i volen.

Totes dues històries tenen el rerefons de la guerra, la del brigadista, perquè l’ha viscuda, i la dels joves, perquè en tenen el record del què els han explicat. Però per sobre d’això hi preval l’amor i la lluita, la recerca d’una vida millor sense oblidar el passat.

Creiem que la lectura d’aquest llibre ajuda a comprendre perquè moltes persones anònimes van venir a participar a la Guerra Civil espanyola, quines eren les seves motivacions i també transmet la força amb què van defensar els seus ideals. Segur que no us deixarà indiferents.

La contraportada del llibre resumeix molt bé l’esperit d’aquesta novel·la: "Sigues un brigadista de la teva vida i lluita per les teves ganes de viure, lluita a cops de fusell contra el feixisme del fracàs i de la infelicitat".
__________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 29 d'abril de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada