dijous, 21 de maig del 2015

La Biblioteca recomana... El poeta del poble



Avui el llibre que us recomanem és l’últim Premi Josep Pla, que es titula El poeta del poble i l’ha escrit l’autor de les Terres de l’Ebre Andreu Carranza.

Aquesta novel·la narra la vida tumultuosa i agosarada del poeta Jacint Verdaguer i reivindica el Verdaguer més sensual, apassionat i conflictiu.

El llibre està estructurat en tres grans parts i un breu epíleg. Cada part correspon a un viatge que fa Verdaguer i a partir d’aquest fil conductor l’autor va desgranant records i esdeveniments passats.

Així, el primer viatge que fa el protagonista és de Barcelona a Folgueroles, el seu poble natal. Ens trobem a l’any 1868 després que l’obra L’Atlàntida no obtingués el guardó dels Jocs Florals. Aquesta part parla dels orígens de Jacint Verdaguer.

La segona part arrenca quan Verdaguer té 32 anys i és el capellà dels marquesos de Comillas, la família més rica i influent del moment, propietària de la companyia Transatlàntica. Som a l’any 1877 i Verdaguer acaba de ser coronat príncep dels poetes guanyant els Jocs Florals, aquest cop sí, amb L’Atlàntida. El poeta llavors viu al palau dels Comillas, a Barcelona, i més endavant també els acompanyarà en nou ocasions en la seva travessia fins a Amèrica.

L’última part és el “Viatge al paradís”, en què Mossèn Cinto ja està molt malalt i es trasllada a Vallvidrera. Aquí els records són tots d’esdeveniments dramàtics de la vida del poeta.

Amb aquests recorreguts i les evocacions al passat que l’autor va desgranant en cada capítol, anem coneixent la vida Jacint Verdaguer i també la seva evolució personal.

Veurem com Mossèn Cinto experimenta un sentiment de contradicció entre la seva gran passió, la poesia, i els interessos polítics i eclesiàstics del moment, que no veuen amb bons ulls el seu comportament. Un comportament caracteritzat pel seu apassionament i també per l’ortodòxia de la fe que predica i practica. Aquest conflicte crea moments d’inseguretat al poeta i l’autor ha fet un esforç per posar-los de relleu al llarg de la novel·la. Tot amb un to èpic.

Andreu Carranza amb El poeta del poble ha escrit una obra molt documentada sobre la vida de Mossèn Cinto, però a més a més s’ha permès certes llicències per construir el relat de ficció. Amb això, el resultat és una gran novel·la sobre el patriarca fundacional de la Renaixença. De fet, segons l’autor, la vida de Jacint Verdaguer és de novel·la.

Més enllà del paper cabdal que va significar l’obra de Verdaguer en la recuperació de la llengua i la cultura catalanes durant la segona meitat del segle XIX, amb aquest llibre descobrireu intimitats del poeta fins ara desconegudes.

Visiteu la pàgina web de la Fundació Jacint Verdaguer.
__________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 20 de maig de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada