dijous, 18 de juny del 2015

La Biblioteca recomana... Hombres buenos



Aquesta setmana us recomanem la lectura de l’última novel·la d’Arturo Pérez-Reverte, editada per Alfaguara i que es titula Hombres buenos.

La història i els seus protagonistes estan basats en fets reals però la novel·la també inclou fets i personatges ficticis. Hombres buenos és el relat de l’aventura que van viure dos membres de la Real Academia Española de la Lengua al segle XVIII, quan se’ls va encomanar la missió d’anar a París a comprar els 28 volums de l’Encyclopédie de D'Alembert et Diderot. En aquells temps aquesta enciclopèdia estava prohibida per la Inquisició a Espanya i, per tant, el viatge dels dos acadèmics va ser gairebé clandestí.

Tot comença amb una votació secreta a la Real Academia i la decisió d’enviar al bibliotecari, anomenat Hermógenes Molina, i l’almirall militar Pedro Zárate, a adquirir l’emblemàtica obra. Però l’operació tindrà uns traïdors que voldran impedir que arribi a bon port, fet que converteix aquesta novel·la històrica, per cert molt ben documentada, en una novel·la també d’aventures.

Hombres buenos és, doncs, una novel·la molt entretinguda i fascinant, que retrata el contrast de la societat de finals del segle XVIII de Madrid amb la de París, quan estava a punt d’iniciar-se la Revolució Francesa. També homenatja a tots aquells homes bons que van fer el possible per sortir de l’obscurantisme i il·luminats per la Raó van lluitar per aconseguir el progrés al seu país. Al mateix temps també deixa constància de tots aquells que van intentar impedir-ho.

En definitiva, Pérez-Reverte ha escrit una novel·la que convida a reflexionar sobre el passat i el present a Espanya, sobre tot allò que podia haver estat i no va ser. I ho fa de forma crítica, molt directa i sense contemplacions, però també amb un punt de nostàlgia.

En uns moments en què sembla que l’interès polític és el de fomentar la ignorància per dominar millor la opinió pública, aquesta història també reivindica la cultura de masses per fer front a aquesta situació. Malgrat els progressos iniciats amb la Il·lustració, Pérez-Reverte adverteix que podria iniciar-se un retrocés global culturalment parlant.

Ja ho sabeu, si voleu passar una bona estona i alhora conèixer uns fets que expliquen perquè estem com estem, Hombres buenos és una bona elecció. I també hi trobareu pinzellades sobre el procés de creació literària, que l’autor ha volgut compartir amb els seus lectors.
____________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 17 de juny de 2015. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada