dijous, 24 de setembre de 2015

La biblioteca recomana... Paraules a mitges
Aquesta setmana us volem comentar la darrera novel·la de Blanca Busquets, editada per Rosa dels Vents a finals de l’any passat i que es titula Paraules a mitges.

Tal com diu el títol, la història que ens explica aquest llibre té molt a veure amb allò que pensen els seus personatges però que no arriben mai a dir. Així, en les converses entre els protagonistes de Paraules a mitges són tant o més importants els silencis que allò que es diuen.

La novel·la ens situa en el llit de mort d’un pare de família, acompanyat dels seus tres fills, la Nina, l’Annabel i l’Albert. És en aquest moment que el pare confessa als seus fills que el dia de l’intent de cop d'estat del 23-F va matar a un home.

Entre els sentiments d’incredulitat respecte a la confessió del seu pare, l’Annabel, la Nina i l’Albert aniran recordant què van fer ells la nit del 23 de febrer de 1981, quan tenien uns vint anys. Amb aquests records personals l’autora va teixint la vida d’aquesta família i en va destapant dels seus secrets.

El relat es divideix en quatre parts, on cada germà protagonitza un monòleg intern emmarcat en la realitat de la Catalunya dels anys 80 i en la situació actual d’agonia del seu pare. Amb aquests anem descobrint la cara oculta de cada protagonista i fent salts en el temps Blanca Busquets entrellaça les diferents històries i les va embolicant de mica en mica. Així aconsegueix atrapar el lector fins al desenllaç final.

La prosa d’aquesta autora es caracteritza per la riquesa de llenguatge i per ser molt àgil, per tant, és una lectura que flueix molt bé. Que us enganxarà i us endinsarà en unes vides plenes de falses aparences i de veritats dites a mitges.

Així doncs, Paraules a mitges us captivarà per la manera com d’unes vides aparentment normals dels membres d’una família aparentment normal, es desencadena una història original i amb girs sorprenents. Els personatges van dibuixant la seva personalitat a mesura que es desenvolupa la trama i les seves històries fragmentades conflueixen en un món on la família hi té presència però només a mitges.

Si us va agradar La nevada del cucut, també d’aquesta autora i Premi Llibreter del 2011, no us podeu perdre Paraules a mitges. 

                                                                                 

Recomanació feta a Ràdio Berga el 23 de setembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada