dijous, 29 d’octubre del 2015

La Biblioteca recomana... Las luminarias


Aquesta setmana us parlarem de la segona novel·la de Eleanor Catton, guanyadora del premi Man Booker Prize 2014 i que es titula LasLuminarias. En castellà l’ha editat Siruela.

Amb aquesta novel·la Catton ens transporta a la Nova Zelanda de finals del segle XIX quan una sèrie d’esdeveniments misteriosos coincideixen en un mateix dia: l’arrest d’una prostituta, el descobriment d’una important fortuna al pis d’un indigent, la desaparició d’un home ric i les decisions sobtades d’un capità de vaixell.

A partir d’aquests fets s’inicia una trama de misteri en què els personatges aniran a remolc d’aquesta, ja que a Las luminarias l’important és el fil conductor de la història i no els seus protagonistes. Així, la febre d’or a Nova Zelanda és el centre de la història i s’hi descriu el moment en què arriben moltes persones a la costa oest per fer fortuna a les mines d’or.

Una d’aquestes persones és el protagonista de la novel·la, Walter Moody, que quan arriba a Hokitika, el poble on vol fer fortuna, es troba amb una reunió secreta de 12 dels seus habitants més adinerats, i aquí descobreix l’existència d’un misteri al voltant d’uns assassinats no resolts.

Partint d’aquesta situació es van descabdellant un seguit de fets en què una vintena de personatges van agafant el relleu del protagonisme per reconstruir així un trencaclosques ple de conspiracions, estafes, robatoris, segrestos, crims... És una trama absorbent i original que va establint paral·lelismes entre els protagonistes i els arquetips que representen els seus signes del zodíac.

Aquesta relació personatge-arquetip ajuda a entendre les relacions entre els diferents protagonistes, i també serveix per interpretar el desenvolupament la història. L’autora utilitza els signes del zodíac i el seu comportament al cel de Nova Zelanda per estructurar la novel·la i a partir de les cartes astrals en va teixint la trama. El resultat d’això és que cada personatge correspon a un signe del zodíac i és el protagonista d’un capítol, i cada capítol té la meitat d’extensió que el capítol següent. Tot plegat fa que Las luminarias tingui 800 pàgines.

Però no us ha d’espantar la seva extensió, ja que si us endinseu en la història no se us farà gens llarga. L’inici potser és una mica lent, ja que hi ha moltes i importants descripcions, però un cop passada aquesta introducció el més segur és que no podreu parar de llegir.

______________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 28 d'octubre de 2015.
 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada