dijous, 11 de febrer del 2016

La Biblioteca recomana... El cártel



 Aquesta setmana us volem comentar la novel·la titulada El Cártel, de l’autor nord-americà Don Winslow. Aquesta obra ha estat la guanyadora del IX Premio RBA de Novela Negra.

El protagonista és un policia, Art Keller, que després de lluitar durant trenta anys contra el narcotràfic a Mèxic actualment viu retirat i aïllat del món. Ara està esgotat i només vol viure en pau després d’enfrontar-se al cártel anomenat La Federación, el més important de Mèxic, i aconseguir que el seu líder, Adán Barrera, ingressés a presó.

Pel camí, en aquests anys, ha vist com moria el seu company i, a més, es quedava sense família. Però la seva relació amb el narcotràfic no acabarà aquí ja que rep una trucada on li comuniquen que Barrera ha posat preu a la seva vida, ni més ni menys que dos milions de dòlars. A partir d’aquí comença de nou el seu periple per un món ple de violència i crueltat ja que poc després Barrera s’escapa de la presó i Keller el voldrà tornar a capturar.

En aquesta nova etapa, però, Keller toparà amb la desconfiança dels seus companys i superiors i també haurà de decidir si renuncia a tot allò que té, fins i tot a la seva ànima.

L’autor descriu els fets d’una manera brutal i la novel·la esdevé la crònica negra de la Guerra contra la Droga. Amb un estil periodístic molt ben documentat i basat en fets reals narra una història trepidant i al mateix temps en denuncia la hipocresia que l’envolta, la corrupció que l’alimenta i la inoperància dels governs de Mèxic i Estats Units per fer front a aquesta xacra.

Aquesta és, per tant, una novel·la molt dura de llegir, ja que tot i ser ficció saps que totes les barbaritats que hi explica l’autor poden fins i tot quedar superades per la mateixa realitat. Sense anar més lluny la notícia de la recent fuga d’El Chapo Guzmán d’una presó d’alta seguretat de Mèxic a través d’un passadís d’un quilòmetre i mig de llargada sembla ben bé extreta d’una novel·la i en canvi és pura realitat.

Finalment us vull comentar que El cártel és la continuació de l’anterior novel·la de Winslow, El poder del perro, però es poden llegir individualment ja que al principi de la segona novel·la l’autor ja s’encarrega de posar-nos al corrent dels fets. Però si us agrada la temàtica comenceu per la primera perquè totes dues són excepcionals.
___________________________________
 
Recomanació feta a Ràdio Berga el 10 de febrer de 2016.
 
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada