dijous, 9 de juny del 2016

La Biblioteca recomana... Les pereres fan la flor blanca

http://www.rayoverde.es/wp-content/uploads/2015/07/portada_les-pereres-fan-flor-blanca.jpg 

Avui us recomanem la lectura d’una novel·la curta, només té 160 pàgines, però que són molt emotives. Es tracta de la novel·la titulada Les pereres fan la flor blanca, de l’autor holandès Gerbrand Bakker. En català, i també en castellà, Los Perales tienen la flor blanca, l’ha publicat Raig Verd.

La història que explica Bakker és la situació familiar en què es troben dos germans bessons, un altre germà més gran, el seu pare i el seu gos. En un moment donat la vida de tots ells canvia radicalment ja que com a conseqüència d’un atropellament que pateixen els nens, el primogènit, en Gerson, es queda cec quan només té 13 anys.

L’autor ens explica com la família es va adaptant a aquesta nova situació des de tres perspectives diferents: la dels bessons, en Klaas i en Klees, la d’en Gerson, i la del gos. I ho fa amb una narrativa molt tendra, suau, que captiva des del primer moment per la manera com t’endinsa en les emocions més profundes, amb calma i serenitat.

Suposo que heu pogut endevinar que Les pereres fan la flor blanca no és cap novel·la trepidant, no hi trobareu ni acció ni intriga. És una novel·la simple, amb descripcions sintètiques, evitant els detalls irrellevants i resseguint el fil argumental amb diàlegs plens d’emotivitat.

És una novel·la dura, punyent, incisiva... explicada des de la innocència infantil i, per tant, molt propera i directa. Les relacions familiars hi són molt ben explicades, sobretot l’amor fraternal, i des del recer familiar els protagonistes accepten que l’atzar a vegades ens juga males passades i les desgràcies vénen quan menys ens les esperem.

És una novel·la que us recomano de totes totes però si no esteu en un bon moment d’ànims millor que la llegiu en una altra ocasió ja que us pot deixar ensorrats. El patiment i el dolor hi són molt presents però també la naturalitat i l’amor.

Els silencis i els buits que deixa Bakker a través de la seva narrativa prenen una importància cabdal en la història, creant unes subtileses meravelloses. Tot plegat fa que Les pereres fan la flor blanca sigui una novel·la d’una gran qualitat literària. Llegiu-la i gaudireu de la seva sensibilitat.
______________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 8 de juny de 2016.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada