dijous, 23 de juny de 2016

La Biblioteca recomana... Un rodet de fil blau


La recomanació que us fem aquesta setmana és Un rodet de fil blau, l’última novel·la de l’escriptora nord-americana Anne Tyler, que ha estat publicada per L’Altra Editorial. D’aquesta autora destaquen els títols El turista accidental, El matrimoni amateur o Abans, quan érem grans.

La novel·la fa un recorregut per la nissaga dels Whitshank, des de l’any 1926 fins a l’actualitat. Els seus integrants l’autora els defineix com a gent vulgar, cap d’ells no destaca per la seva intel·ligència ni tampoc per tenir cap habilitat especial. Són persones corrents que van fent la seva vida. Però alhora Anne Tyler farà que esdevinguin especials pels lectors.

La trama comença amb una trucada en què en Denny explica als seus pares, el Red i l’Abby, que és homosexual. Però la trucada queda tallada a mig fer i, per tant, el tema també queda obert. A partir d’aquesta escena inicial anirem coneixent els altres integrants de la família, com també coneixerem diferents punts de vista de les vivències d’ells, ja que la veu narrativa anirà canviant de personatge. Tot plegat converteix Un rodet de fil blau en una novel·la calidoscòpica amb personatges molt ben caracteritzats on podem identificar-hi els trets que defineixen els nostres propis familiars. Això fa que sigui una novel·la molt versemblant, captant un interès creixent per la història i els seus protagonistes.

L’escenari on transcorre la vida de les tres generacions d’aquesta família és la casa que van construir, una casa acollidora on ara viuen l’Abby i el Red. Els esdeveniments es desenvoluparan fent salts en el temps però de manera que no en perdem el fil i agrupats entorn de tres moments concrets: el present, l’enamorament de l’Abby i el Red l’any 1959 i el període que va del 1926 al 42 quan s’inicia la saga i construeixen la casa.

Anne Tyler sap escriure amb senzillesa aconseguint una profunditat extraordinària en tot allò que explica. Aquesta història està plena d'humor i vitalitat, de secrets molt ben guardats i de retrets quotidians. Podria ser la història de qualsevol família de classe mitjana, plena de vida i de pares, mares, germans, cunyats, fills, cosins, néts i gossos. Tot molt habitual però alhora fent ben palès que tothom té llums i ombres i, per això, tothom és especial i diferent.

Un rodet de fil blau és una novel·la que us agradarà per la manera com es va desenvolupant, sense entortolligar-se massa ni tampoc fer-se avorrida. I la varietat de personatges, el seu passat i el lligam que mantenen entre ells la fan del tot entretinguda fins al final.
__________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 22 de juny de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada