dijous, 5 de novembre del 2015

La Biblioteca recomana... Gegants de gel


Avui us volem comentar la novel·la que ha guanyat el Premi Llibreter d’enguany. Es titula Gegants de gel i el seu autor és JoanBenesiu, que és el pseudònim de l’escriptor Josep Martínez Sanchis, nascut al País Valencià i professor de filosofia d’un institut. L’obra, que ha estat acollida amb èxit de públic i també de la crítica, l’ha editada Edicions del Periscopi.

Es tracta d’un llibre filosòfic i psicològic, on els personatges, reunits en un bar de la ciutat més austral del món, Ushuaia, a l’Argentina, van explicant les seves peripècies a la vida. Així, es troben un dia de Nadal cinc homes que fugen d’alguna cosa. Són un anglès, un mexicà, un francès, un xilè i el narrador, que és un escriptor. Cadascú té una història pròpia que anirà narrant amb una gran expectació per part dels altres personatges, però aquesta a vegades serà veritat i a vegades no.

Amb aquesta posada en escena (límit geogràfic, últims dies de l’any) l’autor pretén investigar sobre els límits dels protagonistes, explorar fins allà on arriba la veritat de les vivències personals de cadascú i on comença la ficció. Alhora, els personatges, a partir de la seva exposició, també fan un viatge al seu interior. Per això, amb cada història anirem descobrint el perfil psicològic de qui l’explica, inclòs el narrador.

Segons el que van relatant els protagonistes us adonareu que són persones que estan perdudes i que van a la recerca d’alguna cosa que encara no coneixen. Es troben en una frontera personal i a partir d’aquí tenen el repte de, malgrat les circumstàncies adverses, continuar endavant.

Amb els diferents relats l’autor va construint un mosaic on la violència hi és molt present, ja sigui psicològica com física, una violència que posa l’ésser humà al límit. I en aquestes situacions extremes és on els personatges intenten trobar la seva identitat, definir-se a ells mateixos i també davant dels altres.

Amb una prosa àgil i reflexiva Joan Benesiu aconsegueix mantenir una tensió en cadascun dels relats personals. És una lectura amena i intensa, a vegades amb girs inesperats, a vegades previsible, però molt recomanable.
________________________

 Recomanació feta a Ràdio Berga el 4 de novembre de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada