dijous, 12 de novembre del 2015

La Biblioteca recomana... La llei del menor


Aquesta setmana us recomanem una novel·la que planteja un dilema moral, es titula Lallei del menor i el seu autor és l’escriptor anglès Ian McEwan. L’ha editat Anagrama, tant en català com en castellà.

La protagonista, Fiona, és jutgessa del Tribunal de Família i ha de decidir qüestions tan importants com l’educació i la sanitat que han de rebre els joves. Ella ha de prendre la millor decisió en front de l’opinió dels pares, que per motius religiosos, culturals o ètics defensen postures que segons ella perjudiquen als menors.

Però les decisions de la Fiona, que en teoria han d’estar per sobre de les seves creences personals, poden crear-li un conflicte o bé poden no ser imparcials del tot. I aquí és on l’autor planteja el dilema entre la professionalitat que ha de tenir la protagonista i la seva vessant humana. És un dilema que també trobem en cadascun dels casos que ha de resoldre, on xoquen el punt de vista dels pares amb el que es pot considerar un bé per als infants.

Així, a La llei del menor s’han de resoldre casos com el d’uns siamesos que els seus pares no volen separar, el d’un nen Testimoni de Jehovà malalt de leucèmia que li han de fer una transfusió de sang si vol continuar vivint o el d’unes nenes que el seu pare vol imposar una educació jueva ultraconservadora.

A partir de totes aquestes situacions conflictives l’autor aconsegueix fer reflexionar profundament al lector sobre la moral i la llibertat individual, però també sobre el pas del temps, la mort i l’amor. En definitiva sobre una quotidianitat moltes vegades complexa.

És una novel·la molt recomanable, que es llegeix sense parar i que, malgrat els temes tan espinosos que tracta, o potser per això, convida a rellegir-la. És commovedora i tendra a la vegada.

Ian McEwan escriu de meravella, és un plaer llegir-lo ja que la seva prosa és fluida i entra de manera intensa, sense preàmbuls, anant directament als misteris del cor i tocant la fibra més sensible. No us el perdeu.
_______________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el dia 11 de novembre de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada