dijous, 3 de desembre del 2015

La Biblioteca recomana... Deu oques blanques


Aquesta setmana us volem comentar una novel·la que Raig Verd va editar fa un parell d’anys en català, es titula Deu oques blanques. El seu autor és l’escriptor holandès Gerbrand Bakker, que l’any 2012 va guanyar el Premi Llibreter amb la novel·la A dalt tot està tranquil.

La protagonista és una professora d’anglès de la Universitat d’Amsterdam que se’n va a viure en una granja solitària a Gal·les. Una granja on, quan hi arriba, hi ha deu oques blanques però que aniran desapareixent misteriosament. D’entrada la història planteja molts interrogants que el lector anirà descobrint de mica en mica. L’autor ens va desvelant els fets que han provocat que la protagonista s’hagi refugiat en aquest indret però també hi haurà altres causes més ocultes.

En la novel·la hi és molt present la poesia ja que la protagonista està realitzant una tesi sobre la  poetessa nord-americana Emily Dickinson i s’hi fa referència en més d’una ocasió i també hi podem llegir alguns dels seus poemes.

Amb el relat s’intueix que la professora passa per moments difícils, que necessita estar sola, tenir tranquil·litat per sentir-se bé i recuperar-se d’allò que la trasbalsa. L’entorn on s’instal·la a viure li és molt acollidor i l’autor ens el transcriu de manera magistral amb unes descripcions molt acurades transmetent al lector la gran sintonia que troba la protagonista amb la naturalesa que l’envolta, tant amb la vegetació com amb els animals. Excepte les deu oques, que donen un punt inquietant a una trama que es va descabdellant amb harmonia.

La manera com l’autor ens fa entrar en la història és molt especial ja que va canviant la veu del narrador perquè coneguem els fets des de diferents punts de vista i, a més, deixa entreveure certes situacions però sense acabar-les d’aclarir del tot. Tot això fa que el lector hagi d’interpretar a la seva manera, d’anar traient les seves pròpies conclusions fins que la trama fa un gir inesperat i ens trobem amb nova informació que convida a reinterpretar un altre cop els fets. És una novel·la que es viu molt intensament, es fa molt propera al lector que gairebé se’n sent partícip.

Bakker aconsegueix construir un relat emotiu i alhora impactant, gràcies a una prosa molt precisa i simple, i a un format narratiu molt estimulant. Amb aquesta novel·la l’autor planteja interrogants molt profunds, que tard o d’hora apareixen a les nostres vides i que ens vénen a demostrar la superficialitat dels temps que estem vivint.
_______________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 2 de desembre de 2015




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada