dijous, 17 de desembre del 2015

La Biblioteca recomana... La maledicció dels Palmisano



Avui us volem recomanar l’última novel·la del periodista i escriptor gironí Rafel Nadal que es titula La maledicció dels Palmisano. En català l’ha editada Columna i la traducció al castellà l’ha publicat Destino.

Aquesta novel·la està ambientada a Itàlia, concretament al sud-est, a la regió de La Pulla, que és a la costa del mar Adriàtic (el taló de la bota). En aquest entorn, d’una gran bellesa paisatgística, per cert molt ben descrita per l’autor, transcorren diferents històries d’amor de parelles que quedaran trencades per l’esclat de la Primera Guerra Mundial. A partir d’aquí coneixerem la maledicció que plana sobre la família Palmisano. Segons aquesta maledicció tots els barons d’aquesta família moren com a conseqüència de la guerra.

Protagonitzen la història dues famílies, els Palmisano i els Convertini, que idearan un pla per intentar que no morin més homes Palmisano a la guerra. Aquesta decisió afectarà l’últim nadó nascut dels Palmisano, Vitantonio, que faran passar com si fos fill dels Convertini i germà bessó de la Giovanna Convertini. Aquests dos infants i després adolescents creixeran totalment aliens a aquest secret molt ben guardat per les seves mares. Fins que esclata la Segona Guerra Mundial i es veuen obligats a prendre-hi partit.

Les seves vides felices entre oliveres i vinyes de cop i volta canviaran i es trobaran amb els efectes de la guerra, les desgràcies que comporta i els conflictes interns que això els suposarà.

Rafel Nadal utilitza la família per endinsar-se en altres aspectes de la vida dels protagonistes, en les relacions personals i els sentiments d’amor i odi que aquestes els ocasionen, tant a nivell personal com col·lectiu. A partir de la quotidianitat de la Giovanna i de Vitantonio l’autor ens va descobrint també els magnífics paisatges que els envolten i de mica en mica també arriba el dramatisme de la guerra, que ens descriu sense estalviar cap detall.

Així, La maledicció dels Palmisano és per una banda una història plàcida on la família i l’amor en són protagonistes però per una altra banda també és el dramatisme històric d’Itàlia durant la Primera i Segona Guerra Mundial.

És un llibre que es llegeix molt bé ja que té els capítols curts, de dues o tres pàgines, i agrupats en cinc parts. A més la prosa que utilitza Rafel Nadal és àgil i rica de vocabulari, amb la qual aconsegueix una història molt ben ambientada. Segur que us agradarà.
__________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 16 de desembre de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada