dimecres, 23 de desembre del 2015

La Biblioteca recomana... Neu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres


La novel·la que us comentarem avui està ambientada en un país àrtic, entre la neu i el fred. Es titula Neu, óssos blancs i alguns homes més valents que els altres. La seva autora és l’escriptora i filòloga Mònica Batet i Meteora és l’editorial que l’ha publicat.

La història comença quan una nena es queda a viure a casa del seu avi perquè els seus pares han de fugir a París per raons polítiques. És durant el temps de la Gran Nevada, un fenomen climatològic que es produeix en el país àrtic on viu la protagonista de la novel·la, de la qual no en coneixem el nom.

Aquest país està governat per un règim dictatorial i amb el temps la nena es farà noia i anirà entenent perquè els seus pares van marxar, alhora que també descobrirà algunes de les atrocitats del règim i patirà les conseqüències de la seva opressió.

Però la protagonista lluitarà en un clima advers, amb molt de fred i neu per tot arreu. L’autora ens descriu aquest paisatge creant una sensació de desemparament que embolcalla la protagonista constantment.

Escrita en primera persona, aquesta novel·la et deixa tocat, t’estremeixen les reflexions de la protagonista que des de l’edat madura va explicant el seu creixement com a persona en un ambient totalment hostil.

Mònica Batet té una gran traça en crear mons propis, amb unes descripcions que et deixen sense paraules i et situen al centre de la història, com si l’estiguessis compartint amb la protagonista.

La lectura és amena. Amb un ritme planer l’autora va introduint informacions de mica en mica, creant una atmosfera gairebé hipnotitzadora que t’absorbeix totalment. I no et deixa indiferent, et fa sentir totes les emocions. Així, al llarg de les pàgines ens fa plorar però també riure, odiar però també estimar; i fins i tot ens pot fer emprenyar. Però tot sense que ens passin les ganes de continuar llegint, malgrat la fredor de l’ambient.

Un ambient que la protagonista intenta aïllar-se’n refugiant-se en la seva imaginació i rememorant la gesta dels exploradors RoaldAmundsen i Robert Falcon Scott, els seus ídols d’infantesa. La valentia d’ells ajudaran la protagonista a superar els seus propis obstacles.

Una obra colpidora, no us la deixeu perdre.
_______________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 23 de desembre de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada