dijous, 16 d’abril de 2015

La Biblioteca recomana... Cabaret Biarritz
Avui us recomanem l’últim Premio Nadal de Novela, atorgat per Edicions Destino a José C. Vales per la novel·la Cabaret Biarritz. Vales és traductor i aquesta és la seva segona novel·la.

Es tracta de la crònica d’una investigació ambientada als anys 20. El seu protagonista, George Miet, escriu històries populars per una editorial francesa, però un bon dia el seu editor li diu que escrigui una novel·la seriosa sobre uns fets que van commocionar la població de Biarritz quinze anys abans.

Una noia jove va aparèixer morta estacada amb una argolla al moll d’aquesta localitat basco-francesa. I George Miet entrevistarà a una trentena de persones que van tenir més o menys relació amb la jove per tal d’esbrinar el perquè de la seva mort.

L’autor, a través de les entrevistes que realitza Miet, ens fa un retrat de la societat i dels diferents ambients que hi havia a Biarritz en uns anys frenètics i esbojarrats. Així, dóna veu a persones d’entorns socials i temperaments molt diferents, que es mouen en ambients extravagants, infames o, fins i tot, ridículs. Però també trobarem homes i dones de l’alta societat que en aquells anys d’entreguerres es reunien en aquesta luxosa ciutat d’estiueig. Tots ells personatges valents, tal com els defineix Vales, que valoren per sobre de tot la seva llibertat i gaudeixen de l’amor amb qui volen.

Es tracta, doncs, d’una novel·la policíaca però alhora molt divertida, ja que amb l’excusa de la investigació del crim el lector va descobrint una societat que es mou entre la rigidesa de les normes socials i la vida desenfrenada de certs ambients totalment transgressors. I tot amb un toc d’humor anglès que encara la fa més entretinguda.

Alhora, el llibre és presenta com un joc literari en què primerament George Miet rep l’encàrrec de fer la novel·la i decideix fer les entrevistes per recollir tota la informació possible. I posteriorment el seu editor i el traductor de la novel·la les han de recopilar per donar forma a l’obra que Miet ha deixat inacabada i que rebrà el nom de Cabaret Biarritz.

José C. Vales ha escrit aquesta novel·la d’una manera deliciosa, amb una gran varietat de registres que li permeten dotar de personalitat a cadascun dels personatges entrevistats. Vales també aconsegueix submergir el lector en un moment social molt concret, el que es vivia a Biarritz, a través dels discursos plens de sentiments dels seus protagonistes. I tot lligat amb el fil argumental d’una investigació que manté l’intriga fins al final.

Cabaret Biarritz és una obra d’una gran qualitat literària totalment mereixedora del Premio Nadal d’enguany. Si la llegiu segur que no us decebrà.
_________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 15 d'abril de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada