dijous, 17 de setembre del 2015

La Biblioteca recomana... La llibreria dels finals feliços



 


Després del parèntesi que hem fet a l’estiu tornem amb les recomanacions de llibres que us fem des de la biblioteca amb un llibre que parla de llibres i de lectures. Es tracta de la novel·la titulada, La llibreria dels finals feliços, de Katarina Bivald, una llibretera i ara també escriptora sueca que debuta amb aquesta obra.

La protagonista de la història és la Sara, una noia sueca que viatja fins als Estats Units per conèixer l’Amy, una mestressa de casa jubilada, amb qui comparteix l’afició a la literatura. La Sara i l’Amy han establert una forta amistat gràcies a les cartes que s’envien des de fa alguns anys recomanant-se lectures i també intercanviant-se alguna que altra novel·la.

Però quan la Sara arriba a Broken Wheels, el petit poble d’Iowa on viu l’Amy, es troba amb la sorpresa que la seva amiga s’ha mort i n’estan fent els funerals. Així, es troba en un lloc on no coneix ningú i on, en principi, tampoc té allotjament, ja que havia de fer estada a casa de l’Amy.

Malgrat aquest entrebanc i superant les suspicàcies inicials dels habitants de Broken Wheels, la Sara es quedarà a viure al poble on anirà assumint la pèrdua de la seva amiga i també s’adaptarà a les  peculiaritats dels seus conciutadans.
Les relacions que estableix la Sara amb la resta de d’habitants del poble li serveix per anar-los coneixent i alhora teixir una amistat que serà més important del que es pensa. I els llibres i la literatura també hi tindran un destacat protagonisme en totes aquestes relacions, gràcies a la llibreria que obrirà la Sara amb la biblioteca que tenia l’Amy a casa.
 
I és que cada fet o esdeveniment que té lloc a Broken Wheels, encara que sembli totalment normal, causa desconcert o sorpresa entre algun dels seus habitants, no avesats als canvis. Però l’estada de la Sara i l’obertura de la llibreria transformarà aquesta situació.
A partir de les descripcions dels carrers i edificis del poble l’autora situa la història en un entorn peculiar però alhora molt real i a través dels llibres i les seves lectures i interpretacions també ens endinsa ens els pensaments dels seus protagonistes.

Tot plegat converteix aquesta novel·la en una història d’amor als llibres, a l’amistat i a la vida. És una història que no explica grans esdeveniments, no és una història trepidant sinó que es va desenvolupant lentament i se centra molt en les sensacions i sentiments que van experimentant els diferents personatges davant de situacions totalment noves per a ells. Algunes d’elles, tot s’ha de dir, una mica surrealistes. 

                                                           

 Recomanació feta a Ràdio Berga el 16 de setembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada