dijous, 28 de gener del 2016

La Biblioteca recomana... La banda de Berlín


Aquesta setmana us portem una novel·la que va ser publicada l’any 1932, prohibida l’any següent i cremada en fogueres públiques per l’Alemanya nazi. Es titula La Banda de Berlín. Germans de Sang, i el seu autor és Ernst Haffner, de qui es va perdre la pista als anys quaranta i no se sap quin va ser el seu destí. Aquesta novel·la l’ha editat en català La Campana i en castellà Seix Barral amb el títol Hermanos de sangre. Una novela berlinesa.

La història ens endinsa en els suburbis de Berlín als anys trenta del segle passat a través de la vida d’uns joves que viuen en la misèria i s’ajunten en bandes per realitzar petits furts i aconseguir alguna cosa per menjar i sobreviure. Els protagonistes són els joves de la banda anomenada Germans de Sang. Són vuit joves d’entre setze i dinou anys, alguns orfes, d’altres provinents de famílies desestructurades o de correccionals.

Per aquests joves la banda és la seva llar, el lligam i la lleialtat entre uns i altres els dóna una mínima seguretat per lluitar en el submón de Berlín, caracteritzat per la prostitució, la delinqüència i la brutícia. A través de les seves sensacions el lector pot viure gairebé en pròpia pell, per exemple, com passen la nit al ras, el fred que pateixen i les diferents situacions que han d’afrontar per tirar endavant.

Després de vuitanta anys de ser escrita i malgrat que el relat transcorre en el període d’entre guerres, La banda de Berlín ens mostra una realitat totalment actual, quan la crisi ha fet estralls i molts joves d’avui viuen en situacions realment difícils, sense feina i amb un futur poc esperançador.

Erns Haffner era periodista i assistent social i segurament gràcies a això aconsegueix escriure una història amb moltes escenes punyents pròpies de la crònica negra. Haffner retrata de forma molt directa com vivien aquests joves i la seva relació amb les autoritats, ja que ell mateix havia viscut moltes d’aquestes situacions en la seva feina.

L’estil narratiu és senzill i directe, sense artificis, i l’autor va teixint una trama que s’enriqueix amb els diferents personatges que hi van apareixent. Descriu el món de la misèria de manera molt clara i esborronadora, amb un gran realisme però també amb picaresca.

Tot plegat fa d’aquesta novel·la una lectura molt interessant per conèixer i comprendre una realitat molt desconeguda de la ciutat de Berlin i alhora gaudir de la seva qualitat literària.
______________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el dia 27 de gener de 2016.
  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada