dijous, 22 d’octubre del 2015

La Biblioteca recomana... El cervell de l'Andrew


Aquesta setmana us volem recomanar una novel·la, editada per Edicions de 1984, que es titula El cervell de l’Andrew. El seu autor és el veterà escriptor nord-americà E.L. Doctorow, que en aquest llibre fa un viatge agosarat per la ment del seu protagonista, l’Andrew.

L’Andrew, que tot sovint s’ha trobat que era el causant de diferents desgràcies, parla amb un interlocutor desconegut i va desgranant els diferents episodis que han marcat la seva vida, amb amors, tragèdies, dubtes... És un monòleg en primera persona però també utilitza la tercera persona quan parla del seu cervell i ho fa com si aquest actués de forma autònoma, independent, com si no anés amb ell.

El cervell de l’Andrew és una novel·la un pèl insòlita però que es llegeix molt bé. Té la virtut de tractar un tema tan poc conegut, com és el cervell i el seu funcionament, d’una manera peculiar. L’Andrew és un home ja gran que va repassant la seva vida davant d’una persona que no queda identificada a l’obra, però que fa de contrapunt a les històries i pensaments que va desgranant.

És un científic que ha treballat a universitats i instituts dels Estats Units, se sent deprimit i és escèptic en molts aspectes com a conseqüència de la vida que ha tingut. Com que la seva especialitat és l’estudi del cervell ens introdueix en raonaments que ens fan qüestionar el què sabem sobre la veritat i com aquesta condiciona la nostra memòria. En definitiva és una reflexió sobre el misteri de la consciència, si podem controlar-la, si el procés que es produeix entre el pensament i l’acció el guiem nosaltres o no.

La història té situacions excèntriques que treuen ferro a les tragèdies i hi donen un toc d’humor, però al mateix temps l’Andrew intenta aprofundir en ell mateix, conèixer el seu interior per trobar l’explicació de tot el que li ha passat a la vida i per aconseguir-ho es va autoanalitzant fins al punt del deliri.

A mesura que aneu llegint el llibre anireu trobant-vos amb una sorpresa rere l’altra i amb un seguit d’interrogants sobre l’Andrew i les seves accions i actituds. Amb això l’autor aconsegueix que la lectura de El cervell de l’Andrew sigui molt entretinguda i alhora faci reflexionar el lector en més d’una ocasió.

Aquesta és una novel·la diferent, gairebé inclassificable, però també molt interessant, divertida i alhora profunda.  
_________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 21 d'octubre de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada