dijous, 10 de desembre del 2015

La Biblioteca recomana... La mort del pare

http://www.illadelsllibres.com/wp-content/uploads/2015/03/la-mort-del-pare.jpg 

Aquesta setmana us portem una novel·la autobiogràfica de l’escriptor noruec Karl Ove Knausgard. Es titula La mort del pare i és la primera del total de sis que conformen aquesta autobiografia en volums titulada La meva lluita. En català l’ha editat L’altra editorial i en castellà Anagrama.

Amb aquesta novel·la l’autor fa un repàs de la seva vida des de la infantesa fins que el seu pare mor consumit per l’alcoholisme. Així, té dues parts, la primera que és narrada des del nen que va ser Karl Ove, i la segona narrada ja des de l’edat adulta quan fa front a la mort del seu pare.

És una novel·la que recrea la vida quotidiana de l’autor, les seves emocions i reaccions, com viu i pensa als seus quaranta anys i com el seu passat explica el seu present. Aquest primer volum ens acosta a la seva infantesa i adolescència, amb les seves primeres experiències amb l’alcohol, el sexe,... la relació amb els companys i la passió per la música. Però també fa palesa la seva solitud en una situació familiar difícil, amb una mare distant i un pare amb canvis constants d’humor a qui té por.

És una història molt directa, que atrapa des de la primera pàgina per la seva sinceritat, perquè mostra una realitat com podria ser la de qualsevol de nosaltres, amb molt realisme i amb reflexions personals constants però també universals. La societat, les religions,... són temes que tracta profundament, amb reflexions sobre l’existència i el fet de lluitar dia a dia per tirar endavant.

La mort del pare és una història narrada d’una forma peculiar ja que l’autor a estones abandona la línia narrativa per parar-se en alguna reflexió que pot durar dues o tres pàgines, fins que torna a agafar el fil conductor com si res. Però no per això és difícil de seguir, al contrari, atrapa d’una manera que t’endinsa en la història i alhora et fa pensar. Revius amb l’autor les seves frustracions i febleses i entres directament a la seva intimitat, que té moments rutinaris però també situacions dures, intenses.

Karl Ove Knausgard amb aquesta novel·la fa un exercici d’introspecció implacable però ho fa des de la distància i amb la ferma intenció d’arribar fins al final de l’exploració, tant de la seva intimitat com de la societat que l’envolta. I tot plegat ho fa amb una prosa fluida i plena de detalls, deixant ben clar que la seva vida, com la de tots nosaltres, està plena, en gran part, de coses sense importància.

A part d’aquesta primera novel·la de La meva lluita, fins ara s’han traduït i editat en català les dues següents, que són Un home enamorat i L’illa de la infantesa, per si us vénen ganes de continuar amb la història de Karl Ove. L’ordre és indiferent ja que són lectures independents. És més recomanable L’illa de la infantesa que Un home enamorat.
_________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 9 de desembre de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada