dijous, 18 de febrer del 2016

La Biblioteca recomana... La sega

 

Aquesta setmana us recomanem l’última novel·la d’un autor valencià, el periodista i científic Martí Domínguez. Es titula Lasega i l’ha editat Proa.

La sega és una novel·la que parla d’allò que els llibres d’història no expliquen perquè els seus protagonistes no en volen parlar. Està ambientada entre els anys 40 i 50, en plena postguerra, en un poble de masos disseminats d’una zona de muntanya del Maestrat. El narrador és el fill mitjà d’una família de masovers que estableix complicitats amb guerrillers dels maquis.

En aquella època en Goriet té 10 anys i anirà descobrint i explicant tot un món de conflicte entre aquests i la Guàrdia Civil. La zona on viuen hi ha un gran moviment de maquis ja que és una zona boscosa i de frontera amb Terol i això provoca que la Guàrdia Civil tingui a tots els masovers sota sospita i utilitzi la violència amb total arbitrarietat.

A més, el pare de la família protagonista va morir en mans de la Guàrdia Civil, una mort que va quedar impune i que ha marcat les seves vides. Tot plegat fa que es trobin enmig del foc creuat entre els dos bàndols i que rebin la violència dels uns i dels altres. Això els fa estar en alerta permanent i desconfiar de tothom per por de ser acusats de còmplices del bàndol contrari.

Martí Domínguez construeix una ficció plena de personatges que ens ajuden a entendre aquest conflicte en tota la seva magnitud. Els ideals i sentiments que mouen a cadascun dels protagonistes reflecteixen els fets amb tot el detall i corroboren la intensitat i tensió en què es vivia durant aquest període tan fosc de la nostra història. Segurament que molts avis i àvies d’altres masos d’arreu del país podrien explicar històries similars viscudes en pròpia pell.

L’autor crea un text amb molta força on la por, la violència, la repressió, la venjança... dirigeixen les vides dels protagonistes i marquen les relacions que mantenen entre ells. Amb un inici molt dur la novel·la arrossega el lector fins al final per poder entendre d’on sorgeix tanta violència.

És una història molt interessant tenint en compte que es basa en fets reals que l’autor ha anat descobrint amb les converses amb diferents masovers de la zona. Són fets silenciats, només comentats al cap de molts anys d’haver passat i que encara mantenen moltes ferides obertes.
________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 17 de febrer de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada