dijous, 24 de març del 2016

La Biblioteca recomana... Temps de família


Aquesta setmana us comentarem la darrera novel·la de Tània Juste, que es titula Temps de família i és la guanyadora del Premi Nèstor Luján de novel·la històrica del 2015, que concedeix l’editorial Columna.

Aquesta novel·la explica la història de quatre generacions de la família Giner. S’inicia l’any 1898 quan en Bonaventura Giner torna de Cuba després que hi anés a formar-se i fer fortuna. Un cop a Vilafranca vol tornar a aixecar el negoci vinícola a les terres de la família, que troba abandonades i arrasades com a conseqüència de la fil·loxera.

Com que de diners no li’n falten Bonaventura decideix crear un gran negoci a partir del no-res, vol fer del Mas Giner un autèntic imperi vinícola. Però a part de diners, el protagonista arriba de Cuba amb molts misteris, que anirem coneixent a mesura que es desenvolupa la trama.

L’univers familiar dels Giner inicialment està integrat per la muller d’en Bonaventura, la Mercè, barcelonina i de família burgesa, i quatre fills, que viuran amors i desamors, venjances i enveges, penes i alegries. A partir d’aquí les diferents generacions ens aniran introduint en la situació històrica de cada moment, des del tombant de segle fins entrada ja la dictadura franquista.

Els personatges hi estan molt ben caracteritzats i definits. L’autora fa anades i vingudes del passat al present per poder entendre millor cada personatge, per tal de deixar clar quines necessitats mou a cadascun d’ells.

I amb aquests personatges ens endinsem en el món de la família com a símbol d’identitat, com a nucli fort per fer front a les adversitats que s’aniran trobant i com a suport per aconseguir allò que volen. Però també amb els seus odis i misteris, pors, infidelitats i temes no resolts.

La lectura és molt amena i està molt ben ambientada per conèixer la relació entre els pagesos i els senyors i també per anar veient el canvi de mentalitat i de maneres de fer de les generacions successives de la família Giner. La situació històrica que viu cada generació marca les característiques dels seus integrants, així coneixem Giners més humils i treballadors, d’altres més somniadors, alguns acomodats en l’abundància i l’última generació que necessita reinventar-se per poder continuar endavant.

Després de L’hospital dels pobres, publicada ara fa dos anys, Tània Juste ha tornat a escriure una gran novel·la històrica. 
______________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 24 de març de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada