dijous, 14 d’abril del 2016

La Biblioteca recomana... Un gos

http://www.llibres.cat/imagenes/poridentidad?identidad=6ea653ee-b89b-411f-a3f0-6aa57282afc6&ancho=900&alto= 

Aquesta setmana la recomanació que us fem és la novel·la titulada Un gos, de l’escriptor i traductor Alejandro Palomas. En català l’ha editat Columna i l’original en castellà, Un perro, l’ha editat Destino.

A Un gos tornen a aparèixer alguns dels personatges d’una anterior novel·la de Palomas, titulada Una mare, que va tenir un gran èxit de crítica, per part de llibreters, crítics i lectors. Un gos, però, no és la continuació d’Una mare.

La història que explica Palomas en aquesta ocasió transcorre en només 24 hores, quan l’Amàlia i els seus fills estan pendents de rebre una trucada que es fa esperar i mentrestant en Fer, el fill, va reflexionant sobre diferents moments del passat de la família i sobre la història del seu gos, anomenat R. D’aquesta manera, durant l’espera, anem coneixent les relacions familiars, les tensions i el moments de felicitat passats, els secrets i les incomprensions; creant una tensió creixent pel moment present.

És una història molt reflexiva sobre la vida, la família, l’amor i les segones oportunitats. I també, és clar, sobre la relació de les persones amb els seus animals de companyia, de com els poden arribar a estimar.

L’Amàlia és una mare albina divorciada que té dues filles, l’Emma i la Sílvia, i un fill, en Fer. Ella és una persona molt innocent, molt de casa seva i té unes sortides força esperpèntiques, fet que la converteixen en un personatge molt surrealista. La relació que l’Amàlia té amb els seus fills i els animals de companyia va teixint una realitat molt quotidiana, molt propera, que sense adonar-te’n t’endinsa en la història com si en formessis part.  

Un gos té moments dramàtics però també té molts tocs d’humor, i això provoca que puguis passar de riure a plorar intensament en només dues pàgines. La força de la història són els seus personatges, peculiars tots ells, però que es fan estimar.

Alejandro Palomas aconsegueix que la lectura d’aquesta novel·la et faci aflorar els sentiments més profunds, et remogui per dins, faci que t’aturis un moment per pensar en el què acabes de llegir i com t’afecta. És una lectura molt absorbent des de la primera pàgina, i quan l’acabes et deixa un buit. Si us animeu a llegir-lo no us decebrà.
_______________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 13 d'abril de 2016.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada