dijous, 12 de març del 2015

La Biblioteca recomana... L'univers contra l'Alex Woods


Aquesta setmana us recomanem una novel·la que podem considerar d’humor, però també dramàtica. Es titula L’univers contra l’Alex Woods i és la primera novel·la de l’autor anglès Gavin Extence. L’ha publicat La Magrana, en català i  Seix Barral, en castellà.

El protagonista d’aquesta història, Alexander Morgan Woods, rep l’impacte d’un meteorit quan té només onze anys. Com a conseqüència d’aquest fet tan insòlit, l’Àlex tindrà una certa fama, però també haurà d’estar convalescent durant tot un any i tindrà atacs epilèptics. Però aquesta nova situació no el privarà de la fascinació que té per la ciència, al contrari, encarà el farà ser més curiós, sobretot per aprendre i conèixer més coses sobre neurologia i astronomia.

Per tot això, el nostre protagonista se sentirà diferent als seus companys, perquè té uns interessos poc habituals entre adolescents, quan la majoria volen jugar a futbol a l’hora del pati, fet que per ell és una pèrdua de temps i energia. I aquesta diferència farà que pateixi una situació de bullying, que l’aïllarà del seu entorn i el portarà conèixer un vidu solitari i poc sociable anomenat Peterson.

Entre ells dos s’establirà una relació d’amistat inesperada i viuran situacions diverses, algunes de divertides i d’altres més aviat dramàtiques, que aniran resolent com podran, entre la responsabilitat d’un senyor gran i esquerp, i la ingenuïtat d’un noi si més no peculiar.

I a partir d’aquestes situacions, Gavin Extence convida el lector a reflexionar sobre temes universals com l’eutanàsia, per exemple. I també deixa al descobert la hipocresia i la fal·làcia que existeixen en certs convencionalismes socials. Perquè la manera d’entendre i viure la vida de l’Àlex Woods no ho és gens de convencional.

La novel·la atrapa per les situacions insòlites, per l’extravagància del protagonista, pels diàlegs plens d’ironia i per la relació entre els dos personatges principals. Una relació curiosa però alhora autèntica.

S’ha de dir, però, que la narració fa diferents salts en el temps, endavant i endarrere, que en certs moments poden desorientar. De fet la història ja comença amb un flashback quan detenen l’Àlex, moment en què ell mateix comença a explicar tota la trama que el porta fins a aquesta situació.

En definitiva, és un llibre que us farà riure i plorar alhora gràcies a les aventures d’un personatge memorable, que tot i tenir molt mala sort, no s’atura en els seus afanys de conèixer i esbrinar allò que li interessa i no té por d’actuar de la manera que creu més correcta, encara que això el pugui perjudicar.
 _______________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga l'11 de març de 2015.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada