dijous, 19 de març del 2015

La Biblioteca recomana... També això passarà



Aquesta setmana us recomanem la segona novel·la de Milena Busquets, que és filla de l’editora Esther Tusquets. Es titula També això passarà o También esto pasará, ja que ha estat editada en català i en castellà, per Amsterdam i Anagrama.

Es tracta d’una obra autobiogràfica que Milena Busquets ha escrit arran de la pèrdua de la seva mare, que va morir l’estiu del 2012, tot i que no li ha servit de teràpia, tal com ella mateixa ha reconegut. Milena Busquets ha escrit la novel·la amb una prosa elegant, intensa i emotiva, que captiva des de bon principi malgrat que d’entrada sembli una història lleugera i amb personatges frívols.

L’argument comença quan la Blanca, que té uns quaranta anys i viu a Barcelona, decideix, de forma impulsiva, anar a viure a la casa familiar de Cadaqués per passar-hi el dol de la mort de la seva mare.

Aquesta nova vida, entre cometes, la Blanca la inicia acompanyada dels seus dos fills, dels dos ex-marits i pares dels seus fills, de l’amant actual i dues amigues. Tot plegat per aconseguir retrobar l’essència de la relació que ha tingut amb la seva mare, que ha estat complexa, i també per agafar distància a la tristesa que l’acompanya.

Al llarg de tota la novel·la la protagonista té la necessitat d’anar relacionant totes les seves vivències, records i sentiments amb la seva mare, revisant moments d’una relació gens senzilla. La Blanca és una dona molt extravertida, que tot ho diu tal com ho pensa i es presenta tal com és, sense complexes. I una forma d’expressar-se intensament i d’aferrar-se a la vida és a través del sexe, que és ben present en tota la novel·la. Això fa que llegim passatges, per exemple, plens de sensualitat en un entorn idíl·lic com és Cadaqués, on la protagonista hi guarda molts records d’infantesa.

Si bé el llibre transmet la profunda tristesa provocada per la pèrdua d’un ésser estimat, com a contrapunt també expressa les ganes de viure de tots els personatges que hi apareixen, donant així un toc agredolç a una història molt ben tramada i farcida de moments intensos.

En definitiva, També això passarà és una novel·la que val molt la pena, que parla d’una manera molt directa i sincera i a estones et fa somriure. Vaja, que traspua energia positiva malgrat el dolor i la nostàlgia.

Així no és d’estranyar que en la darrera Fira del Llibre de Frankfurt aquesta novel·la hagi entusiasmat a les millors editorials del món i ja se n’estigui preparant la traducció a gairebé 30 llengües. A més, una productora cinematogràfica la vol portar a la gran pantalla. Ara només falta que els lectors la converteixin en el fenomen editorial que la crítica creu que serà.
_____________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 18 de març de 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada