dimecres, 25 de maig del 2016

La Biblioteca recomana... El último día de Terranova

 

Aquesta setmana us volem recomanar la darrera novel·la de l’escriptor gallec Manuel Rivas. Es titula El último  día de Terranova i l’ha editat Alfaguara.

Terranova és el nom d’una llibreria situada en un poble gallec, on hi conflueixen diferents històries explicades en primera persona pel seu amo, Vicenzo Fontana. Algunes d’aquestes històries sorgeixen de la memòria del narrador, se situen sobretot a la segona meitat dels anys 70, al final de la dictadura franquista, i parlen de llibres prohibits, de fanatismes i clandestinitat. D’altres són històries en temps present, quan la llibreria està a punt de tancar per culpa de la pressió immobiliària.

El llibreter és el principal protagonista de la novel·la, però a través d’ell coneixerem els seus pares i el seu oncle, que abans de posar la llibreria es dedicaven a introduir i distribuir llibres que a l’Estat espanyol estaven prohibits. Tot per preservar la cultura i mantenir l’esperit de lluita contra la dictadura. I després, ja al capdavant de la llibreria Terranova, continuarien la seva lluita oferint un espai de cultura i llibertat on es reunien les persones més erudites per poder intercanviar impressions i també llibres.

La trama es desenvolupa entre Galícia, Madrid i Buenos Aires, d’on prové una jove anomenada Garúa, que Vicenzo coneix cap a l’any 75. Ella també és una lluitadora contra la dictadura del seu país, d’on ha fugit de la repressió militar.   
Totes les històries estan relacionades amb llibres i, per tant, hi ha moltes referències a obres literàries i als seus autors. Es pot dir que El último día de Terranova és un homenatge a la cultura i als llibres i és també un exercici de memòria històrica sobre l’actitud de certs personatges que pretenien anul·lar tota forma de cultura, ja que era vista com a contrària a la “causa”.

Manuel Rivas construeix unes històries molt ben tramades que mostren la importància de la transmissió del saber per deixar enrere la intolerància i la censura i aconseguir un món millor. I en aquest context la llibreria esdevé una trinxera des d’on en temps passats s’exercia la resistència contra la repressió política i a l’actualitat contra la pressió econòmica i immobiliària.

Si sou dels que us agrada perdre-us en una llibreria i podeu passar-hi hores mirant i fullejant llibres, us entusiasmarà aquesta novel·la. Si no sou d’aquests però us agrada la bona literatura, la prosa escrita amb delicadesa i amb llenguatge poètic, i us agrada assaborir cada paraula, entrant en la història a poc a poc, també us la recomanem, no us decebrà gens.
______________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga el 25 de maig de  2016.

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada