dijous, 12 de maig del 2016

La Biblioteca recomana... La bíblia andorrana

 


La recomanació d’aquesta setmana és la novel·la titulada La bíblia andorrana, d’Albert Villaró, editada per Columna. Aquesta obra va guanyar el premi Prudenci Bertrana 2015, el guardó principal dels Premis Literaris de Girona.

El protagonista de la novel·la és un policia andorrà, l’Andreu Boix, que ja apareix en dues novel·les anteriors de l’autor, Blau de Prússia i L’escala del dolor. En aquesta ocasió Boix haurà d’investigar la mort d’un banquer, un fet insòlit per ell ja que en aquest petit país dels Pirineus només hi passen delictes menors com aldarulls, tràfic d’algun producte preuat, petites estafes o robatoris, etc.

L’Andreu, doncs, s’endinsa en una investigació per tal de resoldre qui ha comès el crim i aquest és el fil argumental que segueix la història. Però més enllà de la intriga que es crea per saber qui serà l’autor de l’assassinat del banquer, la novel·la retrata el moment actual que viu Andorra i com s’ha arribat fins a aquesta situació.

Aquí l’autor ha volgut centrar-se en mostrar l’Andorra de la gent honesta i treballadora, per trencar tòpics i fugir dels estereotips que s’associen sempre a aquest país, que ell coneix molt bé ja que fa anys que hi viu.

El protagonista, al marge de la seva feina, té una vida personal força difícil ja que és vidu i s’ha de fer càrrec de la seva filla de tres anys, que rebrà directament les conseqüències de la investigació del seu pare.

El fet és que el cas comença a aixecar tota mena de suspicàcies i conspiracions, i fins i tot s’arriben a produir algunes amenaces. Tot perquè la víctima estava sota sospita per haver traficat amb dades confidencials. Arrel d’això l’inspector Boix, per encàrrec del cap del govern andorrà, haurà de tenir relacions amb el CNI i, per altra banda, amagarà un testimoni vital per resoldre tot l’entrellat.

Tot plegat fa de La bíblia andorrana una novel·la enginyosa i divertida, que s’endinsa en el món de l’espionatge entre estats, en aquest cas, entre els serveis d’intel·ligència de l’Estat espanyol i l’andorrà. A més, la trama es desenvolupa a un ritme intens, que no deixa respirar fins que s’acaba el llibre. Molt recomanable.
_____________________________________________

Recomanació feta a Ràdio Berga l'11 de maig de 2016.

 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada